La Catalunya Nord, capital mundial de la fotografia periodística amb 'Visa pour l'image'


Fins al 15 de setembre del 2019 podeu visitar el 31è Festival Internacional de Foto-periodisme Visa pour l'image de Perpinyà. La millor excusa per visitar la capital del Rosselló.

Entre les temàtiques que tracten els treballs seleccionats a Visa pour l'image 2019, destaquen la política, els conflictes bèl·lics, les migracions, el maltractament dels animals o el tema de l'avortament.

Geogràficament parlant, enguany el festival tracta els problemes socials als estats de Mèxic, Veneçuela, Egipte, Libia, Algèria, Corea del Nord, la Xina, Rússia, Síria, Bengla Desh i Hongria. Però també a l'estat francès, amb el fenomen dels armilles grogues.

Els millor fotoperiodisme internacional de l'any

S'hi poden veure els treballs dels fotògrafs Lynsey Addario (Mortalitat materna), Guillermo Arias (La caravana), Valerio Bispuri (Presoners), Patrick Chauvel (50 anys al front), Oliver Coret (Els armilles grogues), Abdulmonam Eassa (La fi inesperada del setge), Éric Hadj (Armilles grogues), Ed Jones (Les dues Corees), Alain Keler (Dietari d'un fotógraf), Adriana Laoureiro Fernández (Paradís perdut), Kirsten Luce (La cara oculta del turisme de fauna), Pascal Maitre (El Sahel en perill), Frédéric Noy (La lenta agonia del Llac Victòria), Laura Morton (University Avenue), Louie Palu (La xarxa d'alerta avançada), Ivor prickett (La fi del califat), Brent Stirton (Rangers), Kasia Strek (El preu de la tria), Goran Tomasevic (Una altra guerra civil a Líbia), Lorenzo Tugnoli (La crisi al iemen), Dar Yason (Caixmir: una guerra sense fi) i Alvaro Ybarra Zavala (1984 - Veneçuela).

Una excusa interessant per visitar la Catalunya Nord

El festival cultural Visa pour l'image és la millor exposició col·lectiva internacional de fotografia periodística. Aquest certamen fou creat l'any 1989 per en Jean-François Leroy. Té lloc anualment a la ciutat de Perpinyà, habitualment de finals d'agost a mitjans de setembre, durant 15 dies.

Visa pour l'image no disposa només d'exposicions, sinó també conferències, trobades internacionals i premis prestigiosos per als fotògrafs internacionals que han realitzat els millors reportatges de l'any. Assisteixen a aquest esdeveniment els fotògrafs més cèlebres del món.

Llibret informatiu del festival, en llengua catalana. El web, en canvi, no hi és en català.

El web del festival, segueix sense complir amb la llengua del país

Aquest 2019, el llibret del festival és en llengua catalana i els panells explicatius introductoris també, però no passa el mateix amb el web del festival, que no es pot trobar en la llengua pròpia dels catalans. D'altra banda, lamentem que els peus de les fotografies amb les seves explicacions no estiguin en català, com era habitual fa uns anys. Una errada que esperem que l'organització i l'ajuntament sàpiguen esmenar l'any vinent.

Les exposicions dels foto-periodistes són distribuïdes per tota la ciutat nord-catalana. Les agències fotogràfiques més importants exhibeixen els treballs dels seus fotògrafs a diversos edificis històrics i centres culturals de la ciutat. Alguns dels espais utilitzats són l'església de Sant Domènec i el convent dels Mínims. També tenen lloc al recinte del Campo Santo i a la Plaça de la República, on també es realitzen vetllades amb projeccions fotogràfiques tant d'actualitat com a retrospectives.

A més, es donen cita nombroses trobades amb fotògrafs per acostar la professió al públic aficionat al foto-periodisme i col·loquis on els especialistes i professionals discuteixen qüestions dels àmbits comunicatiu i social.

El Centre Internacional de Premsa, situat al Palau dels Congressos, rep cada any a 3.000 professionals acreditats i 280 agències d'una cinquantena de països, i més de 60 agències i col·lectius de fotògrafs del món disposen d'una oficina de representació.

Mapa de la distribució per edificis de les exposicions de Perpinyà.

Entrades populars