S'acosta la Festa de la Verema de Banyuls de la Marenda, del 9 al 13 d'octubre


Del 9 al 13 d'octubre del 2019, ja s'acosta la Festa de la Verema de Banyuls de la Marenda, a la Costa Vermella, al Rosselló. Un poderós símbol de la identitat nord-catalana que se celebra cada tercer cap de setmana d'octubre, des del 1996, i enguany arriba a la seva 24a edició.

Una festa al voltant del vi

Aquesta és una autèntica festa al voltant del vi. Una celebració pensada pels viticultors de la vila que consisteix en una degustació al poble seguida d'un dinar de les "colles" que reuneixen tradicionalment els recol·lectors per celebrar el final de la collita. Ara bé, enlloc de fer-la a la vinya o a la cava, com de costum, l'aplec té lloc a la platja, per compartir el menjar i les tradicions vitícoles amb el públic en general.


També és l'ocasió per commemorar una altra especificitat ancestral banyulenca: el transport de la collita en vaixell, des de les costeruts vessants de la vora de la mar fins al llogaret.


Amb el pas dels anys, i amb el suport dels sindicats productors de vi, així com amb el suport financer i logístic dels successius equips municipals de Banyuls, el Festival ha evolucionat i s'ha convertit en un gran aparador per al poble i un de els moments importants en la vida dels banyulencs.


Avui 17 associacions del poble ajuden en la seva organització i cinquanta voluntaris treballen durant tot l'any perquè els 7.000 visitants comparteixin amb els cellers i amb tot el poble aquest gran moment de celebració i convivència.

La vinya dels nens

Transmetre valors, el patrimoni i els gestos de la vinya als nens.... Amb aquesta idea 'La vinya dels nens'  fou creada l'any 1996, a partir de la generositat, l'entusiasme i el treball de Monique Saperas. La vinya dels nens ja celebra la seva vintena collita. En aquesta època, la professora va tenir la idea d'iniciar els nens a treballar a la vinya mitjançant la participació de viticultors jubilats. L'alcalde de Banyuls va llegar 20 acres de vinyes a l'escola primària, i va contractar a tres "avis viticultors", que altres succeiran més tard.

Des de llavors, diverses hores al mes, els nens i els pares viticultors creixen junts i comparteixen amb els nens i durant tot l'any les diferents etapes des del raïm fins a l'ampolla: mida i manteniment de la vinya, rehabilitació de murets , verema, envasat i disseny d'etiquetes i també descobrir la vegetació i els sabors.


Els nens poden trepitjar el raïm.

Els raïms collides pels nens es fan i s'elaboren al celler cooperatiu. Gràcies a un acord entre l'associació "Banyuls Festa de la Verema" i la CCAS, la retribució del valor de la collita és totalment donat a la cooperativa escolar. Cada any una cerimònia porta als escolars, alguns porten el raïm en mula amb els avis i mestres, a un trepitjat tradicional de dissabte de la Festa de la Verema.

Autèntic projecte generacional, el "projecte de l'escola" vinya dels Fills de Banyuls prossegueix amb els Avis de l'associació viticultors de Banyuls Festa de la Verema, en estreta col·laboració amb els mestres de l'escola primària.

Cada any el festival ret homenatge a un viticultor excepcional: l'Anicet Deu

L'Anicet Deu és un octogenari lluitador que podeu trobar-vos creuant per Banyuls, en cotxe, o sobretot en bicicleta (de vegades en direcció prohibida) o a peu, caminant ràpid, amb cara preocupada i parlant molt accelerat. L'Anicet és tot un personatge banyulenc de soca-rel. Amb un fort caràcter i un parlar sincer, és un personatge entranyable que reuneix les virtuts de la nostra terra i que s'ha fet molt popular a la comarca.

Festa de la verema de Banyuls de la Marenda

El Vi de Banyuls

La principal activitat econòmica de Banyuls de la Marenda és el conreu de la vinya i la producció de vi de qualitat. La quasi totalitat de les terres de conreu són dedicades a la vinya, on es cull la varietat de raïm, bàsicament garnatxa, que dóna peu a la denominació d'origen 'Vi de Banyuls', un vi dolç d'alta qualitat. De fet, és l'únic que restà després de la unificació dels dolços rossellonesos en el 'Vi de Ribesaltes'. 

En el cas del de Banyuls, l'envelliment del vi es fa per maceració: quan els llevats han produït vora 5% d'alcohol, s'atura la fermentació i s'hi afegeix prop de 18% d'alcohol. S'hi afegeix generalment 110 grams de sucre natural per litre. Tot seguit, se sotmet a envelliment en bótes de roure o per exposició al sol. El vi de Banyuls arriba a entre 12 i 17 graus, segons l'envelliment del vi.

Fou a mitjan segle xix que els comerciants de Banyuls van crear la marca 'Vi de Banyuls'. Anteriorment, els vins eren coneguts com a vins de Cotlliure, a causa que el seu punt de distribució, des de l'Edat Mitjana, era el port de Cotlliure. En l'actualitat, però, el renom del vi de Banyuls ha fet que es produeixi a tota la Costa Vermella. 

A Banyuls hi ha diversos cellers: el de l'Agrupament Interprofessional del Banyuls, el del Mas Rec, molt abocat a la degustació i venda directa al turisme, dos cellers independents més existeixen a Banyuls de la Marenda: el dels Vinyaters de Banyuls i el de l'Estela; els dels Dominicans de Cotlliure, de Portvendres i de Cervera completen l'oferta per als visitants, a la comarca.



.

Entrades populars