Josep, el film d'animació que explica l'exili de l'artista català Josep Bartolí a la Catalunya Nord

Febrer de 1939. Totalment submergit per l’allau de republicans que fugien de la dictadura de Franco, el govern francès troba l’única solució per establir aquests catalans i espanyols en camps de concentració, alguns d'ells a la Catalunya Nord, on els refugiats no tindran més remei que construir la seva pròpia caserna, alimentar-se dels cavalls que els van portar fora del seu país i anar morint per falta d’higiene i d'aigua ...

En un d’aquests campaments, dos homes, separats per un filferro de pues, faran amistat. Un és un gendarme, l’altre és l'artista català Josep Bartolí i Guiu (Barcelona 1910 - Nova York 1995), pintor, escenògraf, dibuixant i lluitador antifranquista.

Josep "és un llargmetratge d'animació dirigit per Aurel i escrit per Jean-Louis Milési. El film és produït per Les Films d'Ici Méditerranée. S'estrenà el febrer de 2019 i ha estat seleccionat per participar a la 73a edició del Festival de Cannes, Occitània.

Josep Bartolí (Barcelona, 1910 - Nova York, 3 de desembre de 1995) fou un pintor, escenògraf i dibuixant català. Exiliat a conseqüència de la Guerra Civil espanyola, es consagrà com a dibuixant als Estats Units amb la revista Hollyday, fa d'escenògraf per pel·lícules de Hollywood i forma part del grup 10th Street, amb Willem de Kooning, Kline, Pollock i Rothko. El 1973 rep el premi Mark Rothko d'Arts Plàstiques. Fa diversos llibres, com Calibán (1971), The black man in America (1975) i Campos de concentración (Mèxic, 1943; Madrid, 2006).

El director del llargmetratge, el dibuixant francès Aurelien Froment, més conegut com 'Aurel', va descobrir el treball artístic del Josep Bartolí arran del llibre que li va dedicar el seu nebot, el fotògraf Jordi Bartolí, 10 anys després la pel·lícula forma part de la selecció oficial de Cannes

+ informació

.

Entrades populars